Conform legislatiei europene, toate produsele cosmetice trebuie sa contina lista ingredientelor (INCI) din compozitia lor, in ordinea descrescatoare a concentratiei. Acest lucru inseamna ca primul ingredient, este cel prezent in cantitatea cea mai mare, urmatorul intr-o cantitate mai mica si tot asa pana la ultimul care este in cantitatea cea mai mica.
Este adevarat ca pentru marea majoritate, denumirile care apar în aceasta lista sunt cvasinecunoscute dar internetul ne este de ajutor in acest caz.
Aceasta lista ajuta persoanele interesate sa se informeze si sa identifice ingredientele ce compun produsul cosmetic pentru a putea lua o decizie in achizitionarea si utilizarea lui, pentru a identifica ingredientele benefice sau nocive, pentru a se proteja de substantele la care se stiu sensibile sau alergice.
Este binecunoscut faptul ca ar fi imposibil sa ne propunem sa evitam toate substantele chimice din produsele pe care le folosim zi de zi. Insa, este important sa ne propunem sa controlam acest proces, in asa masura incat sa evitam la minim expunerea corpului nostru in fata substantelor cosmetice chimice cu potential daunator pentru sanatate.
Va prezentam in continuare o serie dintre cele mai periculoase ingrediente sintetice ce se gasesc frecvent in produsele cosmetice clasice, prezente cu miile pe rafturile supermarketurilor.
PARABENII – daca utilizezi frecvent produse de ingrijire corporala, e imposibil sa nu fi auzit de ei. Desi sunt atat de controversati, parabenii sunt inca prezenti in multe produse cosmetice, de la cele low cost la cele profesionale.
SODIUM LAURYL SULFATE (SLS) – acest agent tensioactiv (surfactant) poate fi gasit in mai mult de 90% din produsele de ingrijire personala. SLS-ul este insa cunoscut ca fiind iritante pentru piele, ochi si caile respiratorii. Un lucru cu potential nociv major este posibilitatea ca SLS-ul, in combinatie cu alte substante chimice, poate forma nitrozamine, un agent cancerigen. Aceste mixuri chimice daunatoare pot duce si la o alta serie de probleme de sanatate, cum ar fi leziunile renale si respiratorii. SLS-ul poate fi gasit in sampoanele clasice, geluri de dus, produse de machiaj sau produse cosmetice pentru tratamentul acneei.
FTALATII – un ingredient sintetic folosit in mii de produse cosmetice pentru a creste flexibilitatea si maleabilitatea plasticului. Principalele trei categorii de produse care contin ftalati sunt lacurile de unghii (dibutyl phthalate), parfumurile si lotiunile (diethyl phthalate), si spray-urile de par (dimethyl phthalate).
PROPYLENE GLYCOL – este folosit in industria cosmetica pe post de humectant, el ajuta alte ingrediente sa se absoarba mai bine in piele. Este clasificat ca iritant pentru piele si este asociat cu produserea dermatitei si urticariei – aceste efecte producandu-se la concentratii de aprox. 2%. Poate fi gasit in creme hidratante, creme de protectie solara, produse de machiaj, balsam de par, sampon sau spray-uri pentru par.
DERIVATI DIN PETROL – in acesta categorie intra substanetele sintetice rezultate din procesarea chimica a petrolului. Producatorii de cosmetice se indreapta spre derivatii din petrol mai ales pentru ca acestia sunt mult mai ieftini. Ex: Mineral oil, Petrolatum, Parafina, Vaselina, Paraffinum liquidum;
SILICONI SINTETICI – acopera pielea sau firele de par cu o pelicula ce da impresia de piele catifelata sau de par super matasos, dar sunt nocivi. Ex: Dimethicone, Ciclopentasiloaxane, Cyclomethicone;
Lasă un comentariu